EN | NL

DIVA. Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant

DIVA Antwerp Home of Diamonds

DIVA brengt vanaf eind 2017 een ‘briljant verhaal’ door het verhaal van de Belgische edelsmeedkunst met diamant en juwelen te versmelten. De basis voor het nieuwe museum wordt gevormd door de collecties van het voormalige Zilvermuseum Sterckshof en het Diamantmuseum van de Provincie Antwerpen. Beide musea blijven in afwachting van de opening actief via het Diamantpaviljoen en het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het Museum aan de Stroom (MAS).

De bibliotheek van DIVA bewaart een rijke en gespecialiseerde bibliotheekcollectie rond toegepaste kunsten, in het bijzonder (Westerse) edelsmeedkunst en juweelkunst. Daarnaast is er een ruime collectie over glaskunst, keramiek, design, meubelkunst, munt- en penningkunde, interieurkunst, (kunst)geschiedenis en kunststijlen. Samen met de uitgebreide documentatie over Belgisch zilver, vormt de bibliotheekcollectie een uitzonderlijke bron van informatie en inspiratie, zowel binnen het museum als daarbuiten. De bibliotheek werd in 2014 aangevuld met een rijke verzameling publicaties en documentatie over diamant, waaronder geologie, ontginning, industriediamant, handel en nijverheid.

Naast de moderne onderzoeksbibliotheek, bewaart de bibliotheek een historisch en cultureel waardevolle erfgoedcollectie, met een verzameling oude drukken en moderne preciosa. Dit omvat onder meer originele verkoopcatalogi en modelboeken van Belgische zilverbedrijven en edelsmeden en oude handboeken met betrekking tot het ambacht. Deze kostbare werken worden sinds 2015 als ‘Bijzondere Collecties’ bewaard en ontsloten. De bibliotheek van DIVA is momenteel alleen op afspraak toegankelijk.

MEER

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten