EN | NL

Manners, customs and dresses of the Hindoos

A collection of two hundred and fifty coloured etchings descriptive of the manners, customs and dresses of the Hindoos

Manners of the hindoos (1799)

 

Zo’n twee eeuwen na het kostuumboekje van Lucas d’Heere komen we een gelijkaardig werk tegen. De schilder is nu de Antwerpenaar François Balthazar Solvyns. Hij combineerde een militaire aanstelling met het beroep van maritiem schilder en kreeg zo vaak de opdracht om havens, schepen en zeegezichten te schilderen. Omwille van politieke onrust tijdens de Brabantse omwenteling, verliet hij Vlaanderen en ging aan boord van een schip naar Indië.

Het was tijdens zijn verblijf in Calcutta dat dit werk tot stand kwam, een indrukwekkende publicatie bestaande uit 250 gravures, meestal ingekleurd. Solvyns’ focus is breder dan enkel de klederdracht. Hij schets verschillende beroepen, muziekinstrumenten, transportmiddelen, gebouwen, gewoontes, … kortom, een volledige kijk op het dagelijkse leven in de jaren 1790.

Ook aan het einde van de achttiende eeuw was het een groot financieel risico om een omvangrijke uitgave met gekleurde gravures op de markt te brengen. Maar waar dit bij Ortelius’ atlas een succes werd, betekende het voor Solvyns een commerciële flop. Zowel de uitgave in Calcutta als een latere uitgebreide herdruk in Parijs waren teleurstellend.

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten