EN | NL

Typus totius orbis terrarum

Typus totius orbis terrarum in quo & Christiani militis certanem super terram ... graphicè designatur à Iud. Hondio caelatore

Kaart van de christelijke ridder (1597)

Deze grote wereldkaart, waarvan nu nog maar heel weinig exemplaren gekend zijn, werd gegraveerd door Joost de Hondt (1563-1612), of met zijn Latijnse naam Jodocus Hondius, een West-Vlaams cartograaf die opgroeide in Gent. Omwille van godsdiensttwisten moest hij uitwijken naar het buitenland, eerst naar Londen en dan naar Amsterdam.

Op deze manier kwam hij in contact met alle nieuwtjes die binnenkwamen bij de terugkeer van verschillende schepen in de havens. Deze informatie verwerkte hij in zijn wereldkaart. Zo zien we onder andere de namen van de ontdekkers Columbus en Vespucci in Noord-Amerika, de zeestraat gevonden door Ferdinand Magellaan bij Vuurland (zuidpunt Zuid-Amerika),  de poging van John Davis om via het noordwesten naar China te varen (zie de oostkust van Canada), en die van Willem Barentsz via een noordoostelijke route langs Nova Zembla (zie de noordkust van Rusland), waar hij vast kwam te zitten in het ijs en gedwongen moest overwinteren.

Onderaan op de kaart schetste Hondius een allegorisch tafereel waarbij de ridder centraal staat. Het is deze figuur die dit document zijn populaire naam gegeven heeft: de kaart van de christelijke ridder. Vanuit zijn geloof bestrijdt hij het kwade, hier voorgesteld als, van links naar rechts, de wereldlijke ijdelheid, de zonde (zie de vele slangen), de zwakheid van het vlees, de duivel, en ten slotte de dood.

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten