EN | NL

Expedition belge au pôle sud

Expedition belge au pôle sud: la Belgica et son equipage

De "Belgica" in de Antwerpse haven (1897)

Dit fotoalbum werd gemaakt naar aanleiding van de Belgische Antarctische expeditie, vóór de uitvaart van het schip op 16 augustus 1897. Leider van de onderneming was de Hasselaar Adrien de Gerlache de Gomery, een officier in dienst van de Belgische marine. De bemanning was erg internationaal: behalve de Belgische leden waren er ook enkele Noorse matrozen en een Noorse officier, een Amerikaanse dokter, 2 Poolse en 1 Roemeense wetenschapper.

Het schip, de Belgica (hier rechts te zien), bereikte na een tussenstop in Zuid-Amerika de zuidpoolcirkel maar liep kort daarna vast in het ijs. Ondanks verwoede pogingen was er geen andere uitweg dan te wachten tot de bemanning het schip kon vrijmaken. Het duurde uiteindelijk bijna een jaar, waarvan zeker 2 maanden in totale duisternis, vooraleer ze via een eigen gegraven kanaal voorzichtig konden wegvaren.

De expeditie bereikte dus niet de Zuidpool zelf maar leverde toch veel nuttige wetenschappelijke informatie op. Bij hun terugkeer in Antwerpen op 5 november 1899 werden ze dan ook feestelijk onthaald. De Gerlache nam later nog deel aan vele andere expedities maar het was de Noorse eerste officier, Roald Amundsen, die in 1911 als eerste de geografische Zuidpool zou bereiken.

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten