EN | NL

Théâtre de tous les peuples et nations

Théâtre de tous les peuples et nations de la terre avec leurs habits et ornemens divers, tant anciens que modernes, diligemment depeints au naturel par Luc Dheere peintre et sculpteur Gantois

Een hollandse vrouw en een brabantse man (16de eeuw)

Dankzij de Gentenaar Lucas d’Heere (1534-1584) krijgen we nu inzage in hoe een 16de-eeuwse Vlaming de eigentijdse klederdracht zag. Als schilder en ontwerper van wandtapijten had d’Heere zeker oog voor detail, in dit geval voor de kledij van alle mensen waarmee hij in contact kwam tijdens zijn verblijf in o.a. Frankrijk en Engeland of waarvan hij hoorde vertellen of schetsen zag in andere bronnen. Naast wat er toen gangbaar was, geeft d’Heere ook zijn visie op historische kleding uit de klassieke Oudheid en de Middeleeuwen.

Dit handschrift bevat 98 miniatuurschilderijtjes van de klederdracht van mannen en vrouwen van velerlei nationaliteiten, waaronder Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Engeland, Ierland, Schotland en uiteraard Vlaanderen, maar ook van meer exotische afkomst zoals Rusland, Turkije, Perzië en enkele locaties in Afrika. De afgebeelde mensen zijn heel divers: zowel jong als oud, soldaat, prins, senator, weduwe, of bijvoorbeeld ook geestelijken van verschillende ordes komen aan bod.

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten