EN | NL

Carte marine et instructions nautiques pour la navigation

Carte marine et instructions nautiques pour la navigation de Helgoland jusqu

Carte marine et instructions nautiques (16de eeuw)

Waar grote, dikke atlassen eerder passief/theoretisch gebruikt werden, sluit dit handschrift veel dichter aan bij het gebruik in de praktijk. Blad na blad volgen we de volledige Europese kustlijn van Helgoland, een eiland in de Noordzee dat nu tot Duitsland behoort, tot de havenstad Cadiz, in het zuidwesten van Spanje, zowel in beeld als met begeleidende tekst.

De vorm van de kustlijn wordt gedetailleerd geschetst met alle inhammen en uitstulpingen, zandbanken en vaargeulen. Verder wordt er met zichtlijnen aangegeven welke steden je van op welk punt in zee kon zien. Deze steden worden weliswaar eenvoudig afgebeeld maar er wordt toch een relatieve grootte weergegeven en de plaatsing en vorm van de (kerk)torens.

De bedoeling was dan ook dat je van op het water aan de ‘skyline’ kon herkennen welke stad er voor je lag en dus waar je schip zich bevond. Hierbij werden er niet alleen plaatsen aan de kust gemarkeerd maar ook steden die, hoewel ze meer in het binnenland liggen, zichtbaar waren. Op de afbeelding rechts zie je zo bijvoorbeeld Middelburg (links) en Brugge (rechtsboven).

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten