EN | NL

Gedenkschriften over Napoleons veldtochten

Gedenkschriften over Napoleon

Fragment over de campagne in Rusland (1817)

Als jongeman van 25 werd Joseph Abbeel uit Vrasene opgeroepen tot het Franse leger. Net zoals duizenden anderen van verschillende nationaliteiten kon hij de conscriptie (dienstplicht) niet vermijden en werd ingelijfd in Napoleons Grande Armée  dat meer dan 650.000 soldaten telde. In juni 1812 begon de lange tocht naar Rusland.

Herhaaldelijk gebruik van de tactiek van de verschroeide aarde bracht het leger van Napoleon in moeilijkheden. Alle grond die door de Fransen veroverd werd, was namelijk platgebrand door de Russen waardoor er niets meer te rapen viel van voedsel, kledij en andere voorraden. Uiteindelijk bereikten ze Moskou maar ook daar was het één grote vlammenzee zodat Napoleon ten slotte niets anders kon dan zich terug te trekken.

De moeizame terugtocht werd verergerd door ondervoeding, extreme koude en krachtige aanvallen van het Russische leger. Slechts 3% van Napoleons troepen overleefde deze oorlog. Eén van deze soldaten was Joseph Abbeel. In tegenstelling tot het avontuurlijke en soms schromelijk overdreven relaas van Jean-Baptiste Dupuis, vormt dit handschrift een schrijnende en zeer persoonlijke kijk op een belangrijke episode in de militaire geschiedenis.

 

Geavanceerd zoeken

Sluiten