EN | NL

Topstukken

Een selectie van erkende Vlaamse topstukken in onze erfgoedbibliotheken

Het Lam Gods van Van Eyck, Bruegels Dulle Griet en Rubens’ Kruisafneming: dat zijn in de schilderkunst onbetwiste topstukken. Ook in de miniatuur- en boekdrukkunst waren in Vlaanderen wereldtoppers actief, al zijn die minder bekend...

Voor deze rondleiding gebruiken we het woord ‘topstuk’ in een ‘officiële’ betekenis. Onze topstukken kregen hun status van de Vlaamse Gemeenschap, op grond van het Topstukkendecreet uit 2003. Ze zijn opgenomen in een Topstukkenlijst. En dat wil zeggen dat ze Vlaanderen niet mogen verlaten als de Vlaamse overheid geen toelating geeft (dan moet ze het werk in principe zelf aankopen) én dat ze op subsidies kunnen rekenen voor conservatie en restauratie.

Hoe word je een topstuk? Als je een bijzondere betekenis hebt voor het cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, als je je in Vlaanderen bevindt en als je daarbij ook nog eens zeldzaam en onmisbaar bent. Onmisbaar ben je dan weer als je een bijzondere artistieke waarde hebt, als je nodig bent voor onze kennis van ánder belangrijk cultureel erfgoed (de zogeheten ijkwaarde), als je een belangrijke schakel bent in de evolutie van de (kunst)geschiedenis of de wetenschap, of als je een bijzondere waarde hebt voor het collectieve geheugen. Aldus de criteria.

In de erfgoedbibliotheken van Flandrica.be bevinden zich momenteel enkele tientallen erkende topstukken. We leiden je hier rond langs een kleine twintig daarvan.

Start the guided tour
 
 

Geavanceerd zoeken

Sluiten