EN | NL

De wereld van de Bourgondiërs

Cronache de singniori di Fiandra e de loro advenimenti [Ms. 685]

‘Van het leven en de goede dingen des levens genietend of daartoe leidend’: dat is volgens Van Dale de definitie van het woord bourgondisch, zonder hoofdletter. ‘Zwierig’, ‘uitgelaten’, ‘uitbundig’ zijn de synoniemen die het woordenboek geeft.

Het woord vindt zijn verre oorsprong aan het rijkelijke hof van de Bourgondische hertogen. Dat trok in de 14de en 15de eeuw volop schilders, beeldhouwers, musici, verluchters van manuscripten en andere kunstenaars aan. Van Filips de Stoute tot en met Filips de Schone maakten Vlaanderen en later het grootste deel van de Lage Landen deel uit van hun rijk. Dit is de tijd van de Vlaamse primitieven, de Vlaamse polyfonie en de late Vlaamse miniaturisten.

De Bourgondische tijd en de kunst die toen is gemaakt blijven bij ons tot de verbeelding spreken. Dat blijkt uit de talloze recente initiatieven en tentoonstellingen rond dit thema. Zo werd in 2010 het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden opgericht. Ook internationaal is de aandacht voor de Vlaamse primitieven en de polyfonie blijvend groot.

Op deze rondleiding maak je kennis met dit historische hoogtepunt en de intrigerende Bourgondische leefwereld.

Start de rondleiding
 
 

Geavanceerd zoeken

Sluiten